DTF (Direct to foil)

Izravno na film ili DTF u tekstilnom kontekstu znači ispis namjenskim DTF CMYK tintama na PET foliju debljine oko 0,75 mm. Bijela tinta potrebna je kao temelj kako bi se osiguralo da se boje ističu i na tamnim tkaninama.

Otisnuti film prekriva se ljepilom u prahu dok je tinta još mokra te se na taj način prihvaća za boju. Potrebno ga je još zapeći da otvrdne zajedno s bojom.

U manjim operacijama to se obično radi ručno. Za industrijsku proizvodnju dostupna su rješenja za automatizirane tresače. Puder je potrebno nanijeti što je moguće ravnomjernije, pri čemu se uklanja višak. Zatim otisnuti film u roli ulazi u tunel za sušenje na temperaturu od 140 stupnjeva Celzijusa ili arci u pećnicu na oko 160 stupnjeva Celzijusa.

Film s punim bojama, prethodno zalijepljenim motivom, zatim se prenosi na tkaninu. Taj se proces naziva i “stvrdnjavanje” i traje oko 15 sekundi na termo preši od 160 do 170 stupnjeva Celzijusa.

Nakon prvog stiskanja, može se ukloniti film za ljuštenje, ostavljajući iza sebe samo ispisani motiv na tkanini. Film za ljuštenje na toplo za DTF rjeđi je, ali je to učinkovitiji, jer se može odlijepiti odmah nakon otvaranja preše za zagrijavanje.
Kao posljednji korak većina stručnjaka preporučuje drugo stiskanje na termo preši od nekoliko sekundi kako bi se poboljšalo perivost i postojanost trljanja.

Otisci u DTF tehnici mogu se koristiti na prirodnim vlaknima poput pamuka ili svile, jednako dobro kao i s umjetnim materijalima poput poliestera ili umjetne kože. Sa svojim slojem bijele tinte, DTF otisci izgledaju jednako dobro na tamnim i jakim bojama kao i na bijelom i pastelnom tekstilu. Sam ispis je rastezljiv i ne puca lako.